Sayur Beracun

Vitamin Shaklee | Rahsia Cantik Sihat Dengan Vitamin

Sayur Beracun

sayur beracun

Ada orang tak suka makan sayur. Ada orang tak boleh, rasa tak lengkap kalau makan takde sayur. Ada yang kata juga dah makan sayur tak perlu makan vitamin/ supplemen. Ada yang kata kena pilih sayur organik.

sayur beracun

Saya pun suka makan sayur. Pantang nampak sayur kalau boleh semua jenis nak beli. Tapi sayur sekarang tak sama macam dulu. Sayur sekarang makin kurang nutrisi sebab tanah yang kurang subur, penggunaan racun perosak, serangga dan baja kimia menyebabkan sayur beracun. Sayur yang cantik sangat tu biasanya saya suka cium ? dan memang bau racun. Kadang dari jauh pun dah terbau racun. Tanam sayur ranti sendiri kat rumah pun banyak serangga nak makan ranti juga.. alahai. Akhirnya sayur organik jadi pilihan. Namun tak semua tempat ada sayur organik ni.

Badan kita sekarang ni pula selalu terdedah dengan pelbagai pencemaran alam seperti asap kereta, asap kilang, asap rokok dan juga pencemaran radiasi dari handphone, barangan elektrik dan komputer. Semua ni menyumbang penghasilan radikal bebas yang boleh merosakkan tubuh badan dan penyakit kronik dan penurunan sistem imun badan. Jadi makan vitamin atau supplemen ni untuk topup nutrisi-nutrisi dalam badan yang kurang. Dahla makan sayur tak cukup nutrisi, itu kalau makan sayur. Kalau jenis tak makan sayur lagilah perlukan makanan tambahan lain.

Itulah sebabnya juga badan kita perlukan supplemen yang tinggi antioksidan termasuk Vivix, Vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E. Vitamin E contohnya satu kapsul mengandungi 400 IU vitamin E yang menyamai 1kg benih gandum, 500ml minyak safflower, 8kg bayam dan 500g badam. Dari mana kita nak cukupkan sumber banyak tu kan. Jadi dah makan sayur pun ambil juga supplemen tau. Shaklee ada landmark study. InShaAllah kita usaha untuk sihat.

amalan hidup sihat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *