Mengapa Pesakit Diabetes atau Kencing Manis Sukar Berpuasa di Bulan Ramadhan?

Vitamin Shaklee | Rahsia Cantik Sihat Dengan Vitamin

Mengapa Pesakit Diabetes atau Kencing Manis Sukar Berpuasa di Bulan Ramadhan?

Umum mengetahui ramai pesakit diabetes atau dikenali sebagai kencing manis dikalangan masyarakat setempat sukar untuk menunaikan ibadah puasa pada bulan Ramadhan.

Tentunya sebagai pesakit diabetes akan merasa malu dan tidak selesa sekiranya tidak berpuasa sehingga mereka seringkali mendengar

‘ala alasan je tu taknak puasa kan…’

atau

‘eh boleh je puasa..suka jadikan alasan kencing manis nanti tak larat, darah jadi rendah la tu nanti takut pengsan’

Redho je lah kan..

Tetapi adakah orang lain yang sememangnya suka bercakap itu….

Benar-benar tahu apakah itu penyakit diabetes atau kencing manis?

 

Kencing manis adalah penyakit endokrin yang berkaitan dengan gangguan metabolisme karbohidrat yang dibawa oleh kekurangan insulin, rintangan insulin atau kedua-duanya.

 

Gejala yang sering terjadi untuk pesakit diabetes adalah polyuria, polydipsia, polyphagia, dan kehilangan berat badan.

 

Kajian epidemiologi menunjukkan hiperglisemia (gula dalam darah tinggi) yang merupakan punca utama diabetes.

Hiperglisemia kronik bertanggungjawab untuk sebarang komplikasi jangka panjang diabetes iaitu retinopati, nefropati, neuropati, kardiovaskular dan penyakit vaskular periferal.

 

Di peringkat global, diabetes kini merupakan salah satu yang paling biasa ‘penyakit tidak berjangkit’ dan merupakan keempat daripada lima punca utama kematian di negara-negara maju.

 

Menurut statistik yang dijalankan oleh World Health Organization (WHO), pesakit diabetes ini dijangka meningkat daripada 118 juta pesakit pada tahun 1995 ke 220 dan 300 juta pesakit pada tahun 2010 dan 2025.

Maka, diabetes merupakan salah satu punca utama bagi kematian dan morbiditi di seluruh dunia.

 

Umumnya, terdapat empat jenis utama diabetes seperti berikut:

 

1. Diabetes jenis I

 

Ia biasanya berlaku di zaman kanak-kanak lagi dan mempunyai permulaan yang agak akut penyakit dengan puncak purata menghidap kencing manis yang berusia lebih daripada 65 tahun. Kekurangan rembesan insulin dalam Jenis I pesakit kencing manis dapat dikelaskan sebagai:

 

i. Autoimun atau penyakit kencing manis Jenis IA

di mana sel-sel beta pankreas menjalani kemusnahan autoimun gagal untuk menghasilkan insulin. Antibodi kepada ‘islet cell’ antigen yang bertanggungjawab bagi pemusnahan autoimun sel-sel beta dapat dikenal pasti.

Pesakit diabetes jenis IA mempunyai risiko ketoacidosis, keadaan di mana ia tahap glukosa darah sangat tinggi (lebih 249 mg / dl) di mana badan mula untuk membakar tenaga lemak dan otot yang menyebabkan pembebasan badan ketone dalam aliran darah.

ii. Idiopathic atau diabetes Jenis IB mana sel-sel beta pankreas menjalani kemusnahan autoimun tanpa etiologi yang diketahui dengan beberapa pesakit yang mengidap penyakit ini tetap mempunyai kekurangan insulin dan terdedah kepada ketoacidosis.

iii. Satu sebab tertentu yang membawa kepada kemusnahan sel beta pankreas seperti neoplasia atau cystic fibrosis.

 

2. Diabetes jenis II

 

Ia biasanya berlaku di kemudian hari dan mempunyai permulaan yang lebih berbahaya.

Pesakit jenis ini biasanya mungkin atau tidak mungkin memerlukan suntikan insulin.

Diabetes jenis II adalah gangguan polygenic dan sebahagian kecilnya, disebabkan gangguan monogenic.

Kecenderungan induksi diabetes disebabkan faktor genetik lebih kuat terjadi dalam diabetes Jenis II daripada  pesakit diabetes Jenis I.

Pesakit-pesakit yang menderita diabetes jenis ini mempunyai macrovascular dan komplikasi mikrovaskular.

Ia boleh menyebabkan komplikasi yang serius seperti kegagalan buah pinggang, buta, serangan jantung dan pembedahan bagi membuang mana-mana anggota badan yang dikenalpasti tidak dapat dikawal penularannya.

 

3. Diabetes gestasi

Tanda-tanda kencing manis yang kerap berlaku semasa mengandung.

 

4. Lain-lain jenis tertentu yang boleh disebabkan daripada kecacatan genetik sel-sel beta, kecacatan genetik yang membawa kira-kira jenis A rintangan insulin dan / atau insulin reseptor mutasi, ubat-ubatan, bahan kimia, atau penyakit yang menyebabkan kerosakan pankreas, endocrinopathy, dan lain-lain.

 

Sejak penemuan insulin oleh Banting dan Best pada tahun 1922, insulin dihantar kepada pesakit kencing manis secara eksklusif melalui laluan subkutaneus atau dikenali sebagai suntikan.

 

Dua hingga empat suntikan harian yang diperlukan untuk kawalan yang betul bagi pesakit kencing manis yang teruk kerana tempoh biasa tindakan insulin yang agak singkat, kira-kira empat hingga lapan jam.

 

Subkutaneus terapi insulin ini telah digunakan selama bertahun-tahun lamanya.

 

Namun ia telah diperdebatkan untuk mencari laluan alternatif sejak subkutaneus terapi insulin telah terbukti berkesan dan selamat dengan penggunaan pen insulin moden dan jarum halus yang membuat pesakit berasa selesa dan mudah.

Walau bagaimanapun, perasaan takut sakit, hipoglisemia (gula rendah) dan berat badan membuatkan pesakit terutamanya diabetes jenis II enggan memulakan terapi insulin.

Pesakit diabetes bukan sahaja menganggap jarum sebagai gangguan emosi, tetapi juga menganggap ia sebagai satu stigma penyakit mereka.

 

Oleh itu ramai para penyelidik masih mencari-cari alternatif bagi menangani masalah ini iaitu dengan mengkaji pelbagai reka bentuk dos bagi membolehkan insulin sampai ke badan pesakit diabetes tanpa melalui suntikan yang dianggap menyakitkan.

Objektif reka bentuk dos adalah untuk mencapai satu tindak balas terapeutik dadah termasuk mencipta satu formula yang mampu membantu skala pengeluaran yang besar dengan kualiti produk yang dapat diulang.

Bentuk dos direka bagi penyampaian alternatif untuk mengatasi kelemahan yang dikaitkan dengan subkutaneus terapi insulin.

Terdapat pelbagai bentuk dos di mana insulin boleh dimasukkan untuk rawatan mudah dan berkesan untuk pesakit kencing manis seperti nanopartikel, micropartikel, manik, tablet, emulsi, hidrogel, pelet, tepung, gel cakera, suspensi, filem, tampalan serta liposom dan niosome.

Laluan yang berpotensi untuk pentadbiran insulin termasuk melalui paru-paru, kulit, hidung, laluan buccal dan okular oral.

 

Namun, pelbagai kajian di peringkat antarabangsa berpuluh-puluh tahun lamanya bagi membendung penyakit ini masih belum berjaya dan belum ditemui.

Kajian hanya menemui jalan bagi membantu mengawal gula dalam tubuh pesakit.

 

Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Hanya di

jomvitamin.com

Link Berkaitan:

Keistimewaan Vivix Shaklee atau sirap Shaklee dalam membantu pesakit diabetes

Vivix Shaklee – Siapa Yang Memerlukan?

4 Mekanisme Anti-Penuaan pada Tahap Sellular – VIVIX Shaklee atau Sirap Shaklee

 4 Ramuan Semulajadi Terhebat – VIVIX Shaklee atau Sirap Shaklee

VIVIX Shaklee atau Sirap Shaklee

 

 

Sumber Rujukan :

  1. T. W. Wong, “Chitosan and its use in design of insulin delivery system,” Recent Patents on Drug Delivery & Formulation, vol. 3, no. 1, pp. 8–25, Jan. 2009.
  2. T. W. Wong, “Design of oral insulin delivery systems,” Journal of Drug Targeting, vol. 18, no. 2, pp. 79–92, Feb. 2010.
  3. Wong, T.W., Nurjaya, S., Mohd Tarmizi, M.M., Aminah, K.. Comparison of blood glucose lowering effects of orally administered deionized water and insulin solution in streptozotocin-induced diabetic rats. Pharmaceutical Biology. 50(11), 1463-1466, 2012.
  4. G. Carino and E. Mathiowitz, “Oral insulin delivery,” Advanced Drug Delivery Reviews, vol. 35, no. 2–3, pp. 249–257, Feb. 1999.
  5. N. A. Peppas and N. J. Kavimandan, “Nanoscale analysis of protein and peptide absorption: insulin absorption using complexation and pH-sensitive hydrogels as delivery vehicles,” European Journal of Pharmaceutical Sciences, vol. 29, no. 3–4, pp. 183–97, Nov. 2006.
  6. M. Morishita and N. A. Peppas, “Is the oral route possible for peptide and protein drug delivery?,” Drug Discovery Today, vol. 11, no. 19–20, pp. 905–10, Oct. 2006.
  7. H. King, R. E. Aubert, and W. H. Herman, “Global burden of diabetes, 1995–2025,” Diabetes Care, vol. 21, no. 9, pp. 1414–1431, Sep. 1998.
  8. C. Freudenrich, “How diabetes works,” How Stuff Works? [Online]. Available: . [Accessed: 27-Dec-2012].

 

jomvitamin shaklee

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *