Doa, Zikir, Amalan dan Petua Mudah Bersalin Menurut Islam

2 comments

Pengalaman pertama mengandung sememangnya suatu pengalaman yang sangat indah.

Masuk trimester III iaitu bulan ke-7 kehamilan, pastinya bakal ibu sangat terasa aura melahirkan dan mulalah rasa tidak senang duduk kerana memikirkan bagaimanakah dengan pengalaman pertama bersalin.

Ramai yang mula mencari di manakah hospital pilihan dan

Ada juga yang takut untuk bersalin secara normal atau pun caesarean.

Sebagai umat Islam kita sememangnya disarankan kembali kepada doa dan amalan semasa hamil dan terus bersedia dengan doa, zikir, amalan dan petua mudah bersalin.

InShaAllah ๐Ÿ™‚

 

Antara doa, zikir, amalan dan petua mudah bersalin antaranya adalah:

1.ย  Sentiasa berzikir kepada Allah S.W.T. dengan bertasbih dan bertahmid kerana ia memiliki pahala besar, di tunjukkan oleh beberapa hadits berikut ini:

 

Petua Mudah Bersalin

Zikir

 

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘Anhu, ia berkata: Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda,

ูƒูŽู„ูู…ูŽุชูŽุงู†ู ุฎูŽูููŠููŽุชูŽุงู†ู ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู„ูู‘ุณูŽุงู†ู ุซูŽู‚ููŠู„ูŽุชูŽุงู†ู ูููŠ ุงู„ู’ู…ููŠุฒูŽุงู†ู ุญูŽุจููŠุจูŽุชูŽุงู†ู ุฅูู„ูŽู‰ ุงู„ุฑูŽู‘ุญู’ู…ูŽู†ู : ุณูุจู’ุญูŽุงู†ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุŒ ูˆุจูุญูŽู…ู’ุฏูู‡ู ุณูุจู’ุญูŽุงู†ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุงู„ู’ุนูŽุธููŠู…ู

“Dua kalimat yang ringan diucapkan lisan, berat ditimbangan, dan dicintai oleh Al-Rahman (Allah): Subhaanallaahi Wa Bihamdihi Subhaanallaahil ‘Adzim.” (HR. Muttafaq ‘Alaih)

Lagi dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘Anhu, Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda,

ู…ูŽู†ู’ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุณูุจู’ุญูŽุงู†ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ูˆูŽุจูุญูŽู…ู’ุฏูู‡ู ูููŠ ูŠูŽูˆู’ู…ู ู…ูุงุฆูŽุฉูŽ ู…ูŽุฑูŽู‘ุฉู ุญูุทูŽู‘ุชู’ ุฎูŽุทูŽุงูŠูŽุงู‡ู ูˆูŽุฅูู†ู’ ูƒูŽุงู†ูŽุชู’ ู…ูุซู’ู„ูŽ ุฒูŽุจูŽุฏู ุงู„ู’ุจูŽุญู’ุฑู

“Siapa yang mengucapkan: Subhanallah wa Bihamdihi (Maha suci Allah dan segala puji bagi-Nya) sebanyak seratus kali, maka dihapuskan segala kesalahan (dosa)-Nya walaupun sebanyak buih dilaut.” (Muttafaq ‘alaih)

Syaikh Abdullah bin Abdurrahman al-Bassam dalam Taudhih al-Ahkam menjelaskan tentang fadhilahnya, “Maka barangsiapa yang menyucikan Allah (bertasbih) dan memuji-Nya (tahmid) sebanyak 100 kali pada pagi dan petang hari, niscaya mereka akan memperoleh pahala yang sangat besar; berupa diampuninya seluruh dosa dan kesalahannya meskipun jumlahnya amat banyak seperti buih di lautan. Hal ini adalah merupakan keutamaan yang mulia dan pemberian yang melimpah.”

Sumber: voa-islam.com

 

 

2. Di antara amalan-amalan yangย  dilakukan ketika sedang hamil ialah memperbanyakkan membaca ayat-ayat Al-Qurโ€˜an dan berdoa, sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ibnu Sunni daripada Fatimah Radhiallahu โ€˜anha yang maksudnya:

โ€œSesungguhnya Rasulullah Shallallahu โ€˜alaihi wasallam apabila (Fatimah) hampir melahirkan, Rasulullah memerintahkan Ummu Salamah dan Zainab binti Jahsyin menghampir Fatimah maka Baginda membaca ayat Al-Kursi dan surah Al-โ€˜Araf (ayat 54) di sisi Fatimah dan memohon perlindungan kepada Allah dengan membaca surah Al-Falaq dan An-Nasโ€.

 

Doa Nabi Yunus

zikir

“Tidak ada Tuhan yang sebenar yang disembah melainkan engkau,

Ya Allah Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim” (Al-Anbiya’, 87)

zikir

“Ya Tuhanku kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat yang baik sempurna. Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar dan menerima rayuan dan doa hamba Mu”

zikir

โ€œ Tuhanku berilah kepadaku ( seorang anak) dari anak-anak yang solehโ€

zikir

โ€œ Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allahโ€

Ayatul Kursi

ayat qursi

Surah Al-Aโ€™raf (54)

zikir

โ€œ Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa lalu Dia bersemayam atas Arasy. Dia melindungi malam dengan siang yang mengiringinya dengan silih berganti. Dan Dia menciptakan
Matahari, bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu, Allah jua tertentu urusan menciptakan dan urusan pemerintahan. Maha Suci Allah Tuhan semesta alam”.

Surah Al-Ansyiqaq

Petua Mudah Bersalin

Surah Maryam
Petua Mudah Bersalin

Surah An-Nahl (78-80)

Petua Mudah Bersalin

Surah Aโ€™basa (18-20)

Petua Mudah bersalin

Bagi ibu-ibu yang sukar bersalin, Ibnu Abbas meriwayatkan Rasulullah Shallallahu โ€˜alaihi wasallam bersabda yang maksudnya :

โ€œApabila seorang perempuan itu sukar bersalin, tuliskan di dalam bejana surah Al-Ahqab (ayat 35) dan surah Al-Naziโ€˜at (ayat 46), kemudian air itu disapukan dan diminum serta disapukan di perut dan kemaluannyaโ€.

(Hadis riwayat Ibnu Sunni)

 

 

3. Petua mudah bersalin dari segi pemakanan

Minum air zamzam

Petua Mudah Bersalin

Makan buah kurma

Petua Mudah Bersalin

Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah S.A.W kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta.

Nabi Muhammad SAW bersabda:

โ€œBerilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)โ€

Nabi Muhammad SAW juga bersabda:

โ€œBerilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.โ€


Sesungguhnya kita perlu berusaha, semua yang berlaku berkehendak dengan izin-Nya.

Semoga perkongsian doa, zikir,amalan dan petua mudah bersalin bermanfaat ๐Ÿ™‚

Sudahkah anda mencari set bersalin untuk berpantang nanti ๐Ÿ™‚

Boleh dapatkan pembacaan tentang

Set Bersalin Shaklee atau Set berpantang Shaklee

Set Penyusuan 3M Shaklee

Mengapa Set Bersalin Shaklee Mempunyai Pelbagai Set Rangkaian Produk?

Testimoni Set Bersalin Shaklee – Kesan yang Membanggakan dalam masa 2 hari

Terbaik hanya di

jomvitamin.com

jomvitamin shaklee

order now shaklee

 

Previous post:

Next post: